divendres, d’abril 19, 2013

Garcia Albiol, 134.000 euros l'any trabajando por los que más lo necesitan


Em va sobtar un twitt sobre el sou que cobra l'alcalde de Badalona. Sobretot perquè la informació no ha tingut transcendència. Abans d'analitzar-ho avanço una hipòtesi sobre les raons d'aquest silenci: podria passar que cobrar un sou al que se li sumen les dietes sigui una pràctica habitual. Transversal, diria, en el món polític d'aquí?

Parlo concretament de Xavier Garcia Albiol perquè és l'alcalde de Badalona on visc, però podria parlar d'altres edils d'altres alcaldes de ciutats afiliats a altres partits que apliquen la mateixa formula. Afirmo també que crec que els polítics són necessaris i han d'estar ben pagats amb fons públics. El contrari obriria la porta a la “compra” dels responsables públics per part dels poderosos i això seria molt pitjor.

Al cas: Xavier Garcia Albiol rep de la Diputació de Barcelona 96.896 euros bruts l'any. Ho fa com a cap del grup del Partit Popular a l'ens provincial. No cobra oficialment de l'Ajuntament de Badalona. La raó és que llei impedeix cobrar dos sous públics. I aquí ve la trampa. Si seguim les informacions oficials Garcia Albiol es dedica a temps complet a l'Ajuntament, però sobre el paper , té dedicació exclusiva a la Diputació. Una ubiqüitat difícil d'entendre.

Seguint les dades de la pàgina web s'afirma que Garcia, que està tot el dia a l'ajuntament segons diu ell mateix i al mateix temps cobra dietes per assistència a diversos actes del consistori de Badalona. I cobra la xifra més alta que la llei permet. Segons el diari El País, són 35.000 euros anuals més a l'any. En total son més de 134.000 euros bruts per exercici.

Per tant veiem que Garcia Albiol cobra de la Diputació per dedicació exclusiva, tot i que clarament no s'hi dedica amb exclusivitat. La jornada laboral normal la fa a l'Ajuntament de Badalona, però resulta que una part de les hores que fa en el consistori, les cobra a banda, com a dietes. És a dir, les cobra dues vegades, tot i que afirma ho fa de franc. Tot plegat es legal però injust: una bogeria!

Trabajando por la ciudad”

Deixo sobre la taula altres consideracions. Hem plantejo si un alcalde ha de cobrar gairebé 7.000 euros per mes quan hi ha gent que sobreviu amb 420 euros. Traduït, el salari oficial d'Albiol és gairebé 17 cops més alt que el de molts dels seus votants, que el segueixen com si fos una icona de sacrifici en favor dels seus conciutadans. Repeteixo, una bogeria.

Com no es pot fer una crítica sense aportar una alternativa, esbosso una proposta. Ras i curt, que els polítics treballin amb un sou conegut en aquella institució a la que es dediquen prioritàriament. Si Albiol fa d'alcalde que cobri de l'Ajuntament Badalona! En segon lloc, que les dietes tinguin un control de la institució per a la que es fa el treball concret i que les dades siguin públiques amb el màxim detall possible. Per exemple, si es convida a un dinar a un altre alcalde, la ciutadania hauria de saber quan ha costat l'acte. Si es viatja a una convenció municipal, igual. Però, si es va un cop a la setmana a fer política partidista al Gato al agua, que pagui el partit o el senyor Albiol.