dimecres, d’abril 03, 2013

Autobombo, ovacions "espontànies" i aprofitament partidista de la religiositat popular a Llefià i Badalona


La Setmana Santa a Badalona ha La Setmana Santa a Badalona ha donat molt de si. Personalment he rebut una pluja de coneixements sobre cultura religiosa i la seva repercussió en la cultura popular i política. El PP, després del tremolor de cames que li va ocasionar l'intent de moció de censura, va intentar aprofitar les festes religioses i l'absència física dels líders de l'oposició per bastir una campanya desmesurada de promoció del líder del partit conservador espanyolista, Xavier Garcia Albiol.

El punt àlgid de la operació d'autolloança es va produir a conseqüència de l'assistència de Xavier Garcia a la processó de dissabte sant a Llefià. El regidor del PP, Daniel Garcia, bombardejava amb piulades retransmetent la seva visió de l'acte. Al principi les comunicacions eren entusiastes però neutres: “He vist gent com mai havia vist a la Processò del 'Santo Entierro' a #Llefia. Impressionant la sortida de la Virgen de la Soledad #Badalona. En una operació no casual, els missatges es repetien des d'altres piuladors, ja coneguts per la seva adhesió o vinculació laboral amb el PP com a càrrecs de confiança de l'ajuntament.

Acte seguit, el mateix Garcia ens informava que la processó s'havia convertit en un acte de suport a al seu cap de files al PP local, Garcia Albiol: En la procesión d #Llefia miles d vecinos ovacionan en Avda Marques Sant Mori al alcalde d #Badalona q como es habitual,participa n la misma. La consigna va ser seguida immediatament pels seus habituals repetidors. Poc després el mateix García ens afegia: “Ovación espontánea a @albiolalcalde_ en la procesión de #Llefia #Badalona. Fue una constante toda la noche”, insistència qualitativa, seguida de repiulades dels “sospitosos habituals”. Finalment al dia següent el mateix alcalde agraïa les constants ovacions rebudes. El cercle es tancava. Tot això ho observava jo des del meu posat incrèdul, fins que l'ínclit Garcia, no l'alcalde, si no el seu acòlit afegia un tall de youtube on es podia veure un pas processional, el batlle del PP, amb un ciri a la mà i un lleuger aplaudiment de la gent.

Curiós de mena que sóc em vaig qüestionar si això de l'aplaudiment era normal a Setmana Santa durant les processons o era, com Garcia explicava a tort i a dret, un fet excepcional que mostrava l'adhesió inquebrantable al mandatari local del PP, el partit que ha retirat la subvenció a la teleasistència als avis de Badalona, que ha retirat les beques menjador a Badalona, i a nivell general, l'acomiadament massiu, que no fa res respecte a les preferents, mira a un altra banda en els desnonaments i que té entre els seus militants més destacats, Rodrigo Rato, Bárcenas, el valencià Camps o els càrrecs de confiança badalonins agafats:“con el carrito de los helaos”.

Processó del Silenci

El dia anterior havia assistit a la processó del silenci al centre de Badalona. Allà no es va sentir ni piu: l'alcalde hi va passejar el ciri i res més. Bé a l'endemà va fer una piulada on agraïa al cardenal Martínez Sistach la seva assistència a l'acte religiós, cosa que em va estranyar, perquè em semblava que el convidat era el propi alcalde més que el cap catòlic. Vull dir que Martínez Sistach jugava en camp propi, que n'era part de la organització, i no a l'inrevés...

Deia que després de preguntar a amics de Llefià, que havien assistit a la processó on segons ells no hi havia hagut ni adhesions ni crítiques a l'alcalde, vaig fer una segona comprovació. Vaig mirar al youtube per veure si era normal escoltar aplaudiments en el moment en què els passos processionals entren, surten o fan determinades maniobres. I vaig veure que sí, que a Sevilla, quan surt qualsevol pas processional important, la gent aplaudeix. Ho fan encara que no hi hagi al davant l'alcalde Garcia Albiol. Que en són d'estranys, no? A la cultura andalusa sembla que és fàcil en moments d'emoció que tot plegat culmini amb aplaudiments. I Setmana Santa és bàsicament emoció.

Altra cosa és la propaganda descarada amb la que alguns intenten donar la imatge d'una adhesió gairebé cega per part de la bona gent de Badalona que no fa altra cosa que celebrar els seus costums tradicionals i religiosos,  més enllà de l'autobombo partidista.