dimecres, d’abril 11, 2012

Un mes després de la seva mort Balaguer no ha honorat Teresa Pàmies


Els periodistes molt sovint no veiem una noticia ni quan la tenim a un pam del nas. Un mes esperant rebre informacions sobre l'acte d'homenatge balaguerí a la Teresa Pàmies la noticia sembla ser que el més calent és a l'aigüera. I, si no se'm desmenteix, la noticia és que Balaguer, i el seu ajuntament com a representant màxim dels seus ciutadans no han fet res.

Sempre amb la prudència que ha de donar la distància, la noticia es que la ciutat, tant orgullosa del seu passat, no és capaç de retre un homenatge com cal a una dona que en els últims anys s'ha convertit en la divulgadora més important de Balaguer. I no es dóna una explicació entenedora.

Rebuscant per Internet, fa una setmana vaig trobar una informació a Segre, que no citava fonts. En ella es deia que l'Ajuntament balaguerí iniciaria una consulta amb els ciutadans per veure com s'havia d'honorar la Teresa Pàmies. Malgrat tot, vaig interpretar que qui havia filtrat la informació era el mateix consistori. Però, un mes després de la mort de l'escriptora hi ha una espessa capa de silenci al voltant de la Teresa Pàmies.

Amb totes les cauteles que cal, deixeu-me que us faci present la meva temença. Tinc por que l'ancestral anticomunisme que hi ha a Balaguer, i també a tot Catalunya, faci fer el ridícul a la nostra ciutat. Ja es va utilitzar aquest argument , l'anticomunisme, per evitar que se li donés el nom de Teresa Pàmies a una nova escola. Sense conèixer personalment a la novel·lista, penso que li hauria agradat que el seu nom i el deu seu pare quedessin vinculats a una escola pública. M'imagino que hauria fet un somriure!

No costa un euro

En aquests moments en què tot es paralitza per falta de diners, podem dir que no sols no costaria un euro honorar a la nostra conciutadana si no que potser ajudaria a donar a conèixer turísticament l'escenari de les seves novel·les.

L'alcadía té la responsabilitat de prendre la iniciativa. També la tenen els grups polítics. Els hereus del PSUC aquí hi tenen un paper. Els socialistes podrien oblidar antigues picabaralles. Els de CDC podrien deixar en el calaix les seves fòbies ideològiques. A ERC també se li pot reclamar que siguin fidels als seus principis, i al PP,... bé, no n'espero res, però podrien donar una sorpresa. Queden els partits sense representació al consistori. A ells l'impuls fins i tot els pot ajudar. I als ciutadans recordar-los-hi allò de qui perd els origens....

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Com a Balaguerí em fa una certa vergonya el desagraïment que mostra el nostre ajuntament. Recordo que quan es va fer sant al Escrivà de Balaguer, que no n'era del poble, van anar a Roma dos o tres regidors. Si ja ho diuen que tots no som iguals

Anònim ha dit...

No a honorar comunistes ni feixistes a càrrec d'institucions democràtiques. Tot és totalitarisme.

Baldo Lostau ha dit...

Sento discrepar de vostè. Els honors són per als que se'ls guanyen i a Catalunya no ha estat igual l'actuació d'un o la dels altres. En tot cas, la seva opinió és ben seva

Anònim ha dit...

Espero que se li faci l'homenatge que mereix una escriptora guardonada amb el Premi d'Honor a les Lletres Catalanes. Deixem-nos estar de colors polítics, sisplau, que ja som grandets per comportar-nos com a canalla.